PREZIMOVANJE

Prezimovanje

Bonsaji so še vedno drevesa z istimi lastnostmi, zahtevami, kot tista v naravi.
Zato drevesne vrste, ki zdržijo zunaj v našem okolju – vse domače vrste (gaber, macesen, lipa, bor, smreka, bukev …) prezimujemo zunaj.
Pazimo le, da so zaščitena pred vetrom in jih v primeru težkega snega čistimo sproti. Pazimo, da jih v daljših obdobjih brez snežne odeje in padavin, še posebej če zemlja ni zamrznjena, občasno zalijemo.
Tropske vrste, kot so na primer fikusi, cormone … bodo seveda zimo preživeli v toplem prostoru, ogrevanem od 18º C do 25º C, na primerni svetlobi, stran od radiatorjev in televizorjev. Zalivamo jih manj kot poleti, a je vlažnost, predvsem zračna, kritični dejavnik za uspešno preživetje v tem letnem času.
Subtropskim vrstam in rastlinam Sredozemlja – kitajskim brestom, zelkovim, serissam, oljkam, citrusom … moramo nuditi hladen prostor, kjer temperature ne padejo pod ničlo in ne presegajo 8 ºC. Torej: primerna svetloba in ne prevlažna zemlja ter malo sreče, pa bodo bonsaji dočakali pomlad.

Skrb za bonsaje pozimi
Mnogo spor, ki povzročajo glivična obolenja in majhnih škodljivcev prezimuje v vrhnji plasti zemlje, med zemljo in nebarijem, v razpokah debla in vej ter v lubju bonsaja. Večina je prisotnih skozi celo leto in so do določene mere neškodljivi. Če pa se prerazmnožijo, je to lahko pogubno. Zato drevesa za zimovanje skrbno pripravimo.

 1. Z vej in vejic odstranimo vse odmrlo listje in druge ostanke. Očistimo vse majhne pajčevine in drevo dobro pregledamo, če so ga napadli škodljivci. S posebno mehko žičnato ščetko ali kar z zobno ščetko očistimo lubje debla in vej. Odstranimo alge, ki se razmnožujejo v vlažnem okolju jeseni in pozimi.
  2. Nekateri škodljivci prezimujejo oziroma ležejo jajčeca v razpoke lubja. Zato bonsaj pred zimo temeljito poškropimo s sistemičnim insekticidom in fungicidom oziroma z žvepleno raztopino, razredčeno jin tekočino.
  3. Nekatere žuželke prezimujejo v zemlji. Pregledamo predvsem substrat okoli nebarija.
  4. V mahu, ki ga poskušamo vzgojiti na vrhnji plasti zemlje, domuje kar nekaj škodljivcev. Zato ga pred zimo odstranimo, položimo na vlažno zemljo in zaščitimo pred ptiči z mrežico. Prezimil bo na prostem, spomladi ga ponovno položimo nazaj.
  5. Preverimo drenažne odprtine posode in jih po potrebi očistimo nesnage.
  6. Iglavcem odstranimo rumene in odmrle iglice. Večina jih odmre naravno, nekaj pa je gotovo poškodovanih patogeno. Posebej moramo biti pozorni na notranje veje. Rdeči pajek ljubi neočiščene, zanemarjene krošnje iglavcev. Po mili zimi se lahko prerazmnoži.

Zimska opravila
Čisto, razkuženo in nabrušeno orodje je osnova za uspešno in natančno delo. Priporočljivo je imeti ločeno orodje za obrezovanje in oblikovanje korenin, ker ponavadi poleg le-teh, občasno zarežemo v substrat. Če ga nimamo, je čas za nakup.
Pregledamo police in stojala, kjer imamo bonsaje med sezono. Opravimo potrebna popravila. Lesene dele pred zimo razkužimo z Virconom.
Gotovo niste izjema in ob spomladi ob presajanju vedno znova ugotavljate, da nimate prave posode, ki bi se vašemu bonsaju prilegala. Naredite spisek in nakup v našem centru bo veliko lažji.

Comments are closed.