ŠKODLJIVCI IN BOLEZNI

Škodljivci in bolezni

Pravilo boja proti škodljivcem in boleznim je PREVENTIVA! Zdrav, dobro oskrbovan bonsaj je pred njimi mnogo manj občutljiv kot neoskrbovan in podhranjen.
Dnevno spremljanje, pregledovanje bonsajev, je osnovna skrb. Spremembe barve ali poškodbe listov oziroma iglic so znak, da vaše drevo potrebuje zdravljenje. Če vzrokov ali znakov napada ne prepoznate, za pomoč poiščite strokovnjaka. Obvezna je uporaba pravega zaščitnega sredstva v ustrezni koncentraciji.

Škodljivci

Tako kot drevesne vrste v naravi, tudi bonsaje napadajo različni škodljivci. Najpogosteje so to uši, tripsi, pršice, gosenice, zavrtači in polži. Nekatere vrste so napadene pogosteje, škodljivci jih imajo rajši. S sistemičnimi insekticidi lahko drevesa delno zaščitimo preventivno. Proti pršicam uporabimo akaricide. Za determinacijo škodljivca in pravilno uporabo zaščitnih sredstev se obrnemo na strokovnjaka.

Bolezni

Podobno velja tudi za bolezni. Plesni, rje in razna glivična obolenja slabijo bonsaje in jih ob prepoznem ukrepanju – zdravljenju, lahko poškodujejo do delnega ali popolnega odmrtja. Tudi tu je najpomembnejša preventiva. Zračna krošnja, veliko sonca, dober pretok zraka med listi, čisti listi in zemlja, čisto orodje ter roke, pravilno gnojenje in zalivanje, so faktorji, ki zmanjšujejo razvoj bolezni.
Preventivno zaščito bonsajem opravimo s škropljenjem s sistemičnimi fungicidi, kurativno pa tudi z drugimi kontaktnimi fungicidi. Seveda upoštevamo navodila o uporabi ali poiščemo pomoč strokovnjaka.

V Bonsaj centru Misti Vam bomo strokovno svetovali in ponudili prava zaščitna sredstva.

 

Comments are closed.